Maria Teresa Estrach i Panella, metgessa, dermatòloga i professora universitària. Ha estat sempre vinculada, com a especialista en dermatologia, a l’Hospital Clínic de Barcelona, des que s’inicià com a metgessa adjunta el 1979, fins a ocupar el càrrec de cap del Servei de Dermatologia l’any 2008.
Com a metgessa especialitzada en dermatologia
1. La pell ens pot ajudar a detectar malalties?
Sí, moltes vegades algunes alteracions de la pell poden ser el primer símptoma
o acompanyar trastorns de malalties sistèmiques del fetge, dels ronyons, de la sang, etc.
2. Quins són els senyals que ens diuen que no tenim la pell sana?
Són molt diversos i variats: sequedat o excés de greix a la pell, grans, taques, crostes,
picor…
3. Vostè, a més, és catedràtica de dermatologia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i ha estat degana també d’aquesta Facultat, per què creu que hi ha més dones que homes que estudien medicina?
Com a totes les disciplines orientades a tasques relacionades amb tenir cura dels altres, les dones tenen en general més tendència a l’hora de triar professions relacionades amb Ciències de la Salut. Un altre motiu i no menor és que les noies tenen millors notes en acabar el batxillerat i això fa que puguin accedir als estudis de Medicina, que tenen una nota per entrar molt alta.
4. Hi ha més dones metges amb càrrecs de responsabilitat que homes?
No, malauradament segueix existint l’anomenat “sostre de vidre” per a les dones i ens costa més poder arribar a càrrecs de responsabilitat; hem de compatibilitzar la professió amb les tasques familiars, cura dels fills, pares… això suposa moltes vegades sacrificis. La igualtat de gènere avui dia encara no és una realitat, per aquest motiu molts càrrecs de responsabilitat segueixen ocupats per homes.
L’hem coneguda com a cantaire de la Coral del Clínic el dia de la Marató de TV3 en el dinar-concert de la Coral Sant Medir.
5. Què li aporta cantar?
Sempre m’ha agradat molt la música. Vaig fer estudis de solfeig i piano fins que vaig començar a estudiar Medicina. Se’m va fer molt difícil compatibilitzar-ho donat les hores de dedicació que requerien els estudis de Medicina amb la música. També havia cantat a la coral de l’Institut Vicens Vives de Girona, on vaig estudiar el batxillerat, i a la residència d’estudiants quan vaig arribar a Barcelona per estudiar Medicina. Quan fa uns anys a l’Hospital Clínic va sorgir la proposta d’una Coral dirigida per en Ramon Beltran, no m’ho vaig pensar i em vaig apuntar de seguida; cantar em fa molt feliç, m’aporta pau, equilibri, i és important per desconnectar de la feina i compartir amb altres companys de l’hospital aquesta afició.
6. Fins a quin punt creu que una activitat com cantar pot beneficiar la nostra salut?
A banda del benefici físic indubtable, de fer servir els pulmons i la veu, mentalment suposa un exercici de relaxació i a la vegada de concentració molt bo entre altres beneficis pera la
memòria.
Marta Tort
Cantaire del cor Adult i de Mares i Pares