Entrevista a Pilarín Bayés

(Acord de Veus núm. 26, del 29 de novembre de 2020)

Hola Pilarín. Per què et dius Pilarín i no Pili o Pilar?

Mira, el meu nom és una epopeia d’una certa importància. La meva mare, que tenia un germà que el van condemnar a mort, en temps de la guerra, em volia posar Victòria. Però el meu pare, que era molt català i molt de peus a terra, va dir “ni pensar-ho, aquesta infeliç, es gira la truita…”. I llavors em van posar Pilar. I la meva mare em deia Nin, però els meus cosins, que eren molt malvats, em deien Lenin, Lenin! I jo m’enfadava molt i, mira, a última hora em van dir Pilarín i tothom em diu Pilarín. Ja sé que està mal dit però ha quedat

Saps que la presidenta de la nostra Coral, la Dolors Gubert, també té el do del dibuix, com tu?

Que bé!

Sabeu posar en dibuixos les emocions i els fets actuals o històrics. Nosaltres, a la Coral, sempre diem que cantar ens fa ser feliços. Dibuixar també fa ser feliç?

Fa ser feliç. Jo crec que la creació artística fa ser feliç i fa patir també, eh, avegades, perquè si no et surt bé, si no et surt com tu vols, si no tens temps per acabar-ho… També té un punt que és exigent, però en el fons és de les coses que donen més sentit i més gust a la vida.

L’any 1980 vas fer juntament amb l’Oriol Martorell el llibre Música de Catalunya, que es va reeditar el 2012. Com va ser l’experiència? Com és que el vau fer, aquest llibre?

Ah, sí! Això va ser un editor que l’Aurora Díaz-Plaja i jo el vàrem entabanar perquè fes llibres en català perquè no en feia.

Però es veu que el vam convèncer tant que llavors va fer tota una col·lecció que era la Història de Catalunya, la Música de Catalunya, la Geografia de Catalunya, les Institucions de Catalunya…

I l’Oriol Martorell en aquell moment era una personalitat molt reconeguda per tothom i va semblar… Ell sempre tenia l’exigència de fer-ho fer al millor, al que en sabés més, i arran d’això jo vaig tenir tractes amb ell, que va resultar que la seva dona era molt amiga d’una tia meva i llavors, tot i que ell tenia un caràcter que Déu n’hi do, eh, un caràcter molt fort, però també jo penso que vàrem ser fins i tot una mica amics.

Aquesta pandèmia tan espantosa com t’està afectant, a tu? Perquè jo et segueixo a Instagram i veig que continues dibuixant força, oi?

Sí, sí, sí. És clar, dibuixar no sé jo si és igual que cantar. Perquè tu també pots cantar per tu mateix a casa teva… Sí, ho deus fer, però també es troba a faltar algú que t’escolti.

En canvi dibuixar, com que sempre que et veuen, et veuen en retardat, et veuen… Mai hi ets tu present, gairebé mai…Ets tu present en el moment que la gent veu el dibuix. De fet he anat continuant treballant gairebé com sempre. I no saps el que m’ha ajudat. Perquè sense això, he trobat a faltar molt veure gent, fer visites, rebre’n… Ho he trobat molt a faltar. Però en canvi la feina m’ha ajudat moltíssim.  

Moltes gràcies per tot i una abraçada ben forta!

Aneu cantant, que ens fa molta falta!

Marta Tort

Cantaire del cor d’Adults i de Mares i Pares

Tocar el Cel, l’espectacle

27 novembre 2022 -Auditori del Conservatori del Liceu, Barcelona Espectacle de la Coral Sant Medir: Cant / Percussió Corporal / Claqué Fitxa tècnica -Format de l’espectacle: “The Jukebox Musical”. El gènere dels musicals jukebox consisteix en tot un seguit de cançons,...

Mercè Mateu Gascón

L’àvia de la Coral Sant Medir 94 anys. Nascuda a Barcelona, el 1928. Feliçment casada amb en Jaume Gubert. Mare de família, amb dos fills i tres netes. Amiga de la Coral: mare de la Dolors, presidenta entre els anys 2014 i 2022, i del Jaume, secretari actual, i àvia...

Trencadissos d’arena

Anna Pena Miralles NINA DE DRAPDes que ja no hi etsm’he convertit en una nina de drap.Em capbusso per nits sense figuiada per la llum del teu somriure.Estrelles de mar em saluden.Mentre cerco amb ulls borrososalguna cosa que no encerto a trobar.I tot i així em...

La tendresa d’un concert

Aquest passat mes de juliol, després d’una pandèmia desoladora de més de dos anys, i de no poder escoltar un concert, finalment al Teatre del Centre Cívic de Sant Vicenç de Montalt vàrem poder gaudir de la música i el cant de la Coral de Sant Medir, del barri de Sants...

IMMA JEREMIAS PUIG

A casa seva SopranoNascuda el 1947 L’Imma em rep a casa seva, al barri de Bellvitge,on ella ha estat molt implicada en totes les lluites socials i laborals. Una persona serena, discreta, darrere la qual hi descobreixo un univers d’experiències, coneixement i una...

De lo viatge que los Blauets de lo Santuari de Lluch feren a lo lloc de Sants, e de la immillorable acollida que allà els oferiren les gents de la ciutat.

Ab tant, tots ells partiren dos jorns passats lo dit, ço és dia XXI d’aquell mateix mes. E ho feren  prop de l’hora del migdia des de lo port de la Ciutat Fidel d’Alcúdia, al nord de l’illa major de les Gimnèsies. E navegaren durant les hores a bord d’una gran...

El meu pas per Idol Kids

En primera persona Laia Soler Hola, soc la Laia i explicaré una mica la meva experiència a Idol Kids, com va anar tot i com ho vaig viure jo. Bé, per començar em vaig presentar al càsting. El primer va ser online i després vaig haver d’anar a fer un segon càsting a un...

Entrevistem a Bernat Muñoz

En Bernat Muñoz és actor de teatre, de cinema i de televisió. Ha treballat sota la direcció de Joel Joan, Toni Albà i Ventura Pons, entre molts d’altres. Ha treballat en sèries com ara Nit i Dia, Cites o La Riera. També ha dirigit més de 15 obres de teatre entre el...

Entrevistem Olga Miracle

Soprano solista, professora de cant i tècnica vocal, i adjunta a direcció de la Coral Sant Medir En el Saló de Cent Fem l’entrevista a la Sala Vivit, un dels espais de treball de l’Olga però també el seu indret de creació i un lloc on ofereix formació i concerts de...

Montserrat Garcia Rodrigo

Neix a Barcelona l'any 1941 Cantaire de la Coral Sant Medir d'ençà que tenia quinze anys Aprofitem la trobada de la Coral al parc de Belloch a Cardedeu per conversar distesament, assegudes en un banc dels jardins d’aquest lloc magnífic, amb la Montserrat Garcia, una...