LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ

El rei JuanCarlos I, el Borbó que ens va ser imposat per Franco, ha dilapidat milions d’euros espanyols durant el seu mandat. Pablo Hasél, cantautor, ho denuncia amb les seves cançons i l’empresonen! Pensava que aquells temps ja havien passat!

Els anys 70-80 es van produir moltes lluites contra la dictadura de Franco. Per aquest motiu el poble es va organitzar per respondre, defensant la llibertat.

Sant Medir va ser una parròquia compromesa amb aquestes lluites, situant-se al costat dels veïns i veïnes, i dels obrers. En un dels locals del campanar hi havia una multicopista. En Xarles, el meu marit, treballava fent còpies d’escrits i fulls de mà, sense parar, que preparaven veïns  compromesos contra la dictadura i a favor dels presos polítics i obrers. Encara que sempre estava vigilada per policies, en els seus locals es va constituir Comissions Obreres.

Recordo el dia que hi havia convocada una manifestacióa favor de l’Estatut d’autonomia. Vam sortir de la Parròquia amb Mossèn Vidal al capdavanti, com nosaltres, anaven arribant riuades de persones de diferents punts de la ciutat mentrecridàvem: “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia!”.

Va ser en aquests anys convulsos quan els cantautors van aparèixer i van saber posar paraules a aquelles lluites, acompanyades de melodies que ens van colpir tant que se’ns van encomanar immediatament i per sempre!

Lluís Llach, “Més lluny, hem d’anar més lluny…”

Raimon, “No, diguem no, nosaltres no som d’eixe món…”

Ovidi Montllor…

Maria del Mar Bonet, “Què volen aquesta gent que truquen de matinada?”

Guillermina Motta… i molts més.

Però, per poder passar la censura, en la majoria de les lletres canviaven les paraules utilitzant metàfores que tots enteníem. Potser en l’actualitat els poetes hauran de fer el mateix…

A Sants teníem la cantant Núria Feliu. Ella no era cantautora, sinó intèrpret; la seva aportació a la causa va ser, entre d’altres, traduir boleros i altres temes famosos al català. Es va fer molt popular, sobretot al barri, on oferia concerts gratuïts per recollir diners pera les campanyes reclamant millores al barri (espais verds, escoles, millores urbanístiques…).

Gràcies a aquelles lluites, es van guanyar espais com la plaça de Sants (on  estava projectat fer-hi un pas elevat), les Cotxeres de Sants (que havia de ser el Museu del Tramvia), o el parc de l’Espanya Industrial, on el projecte era tallar els arbres i omplir-lo de blocs de pisos, com els que ja s’havien començat a la part del Casinet.

Els poetes, els artistes, posen paraules per explicar, reclamar, consolar, per fer un crit d’alerta i despertar-nos de la nostra comoditat.

Junts i units, els poetes, els artistes, el poble, podem defensar millor els nostres interessos i vigilar l’especulació, perquè els diners tenen una gran força. Aprenguem del passat.

Aurora Ribas

Cantaire del Cor d’Adults

Finestra al barri -Reflexions

Inauguració d'un tanatori al barri de Sants El passat dia 13 de juliol, es va inaugurar el Tanatori de Sants, per tant, ja s'ha posat en marxa. Fa com un any que ho vam saber i uns quants veïns i algunes associacions ens vam començar a reunir i a queixar-nos perquè no...

Entrevistem l’Oleguer Suñé Salvat

El cantaire més gran dels homes en actiu, i un dels qui pensa que la CSM és més que una coral. 87 anys. Nascut a Barcelona, el 1936. Del carrer Olzinelles, de tota la vida. Administratiu. Feliçment casat amb Montserrat Trepat. Pare de família, amb tres fills (Oleguer,...

El río de la Música.

El llibre-guia turística ideal per a les vacances El río de la Música. Del Jazz y Blues al Rock. Desde Memphis a Nueva Orleans. A través del Misisipi. Miquel Jurado. Redbook Ediciones. Ma Non Troppo. Barcelona, 2019. Enquadernació: rústica amb solapes. 240 x 170 mm....

En Pinxo i la música africana.

En Pinxo i la música africana. Llibre musical / Magali Le Huche. - Barcelona: Estrella Polar, 2018.- Col·lecció Llibres de sons; Sèrie En Pinxo Temàtica: Infantil, de 3 a 5 anys Magali Le Huche va néixer a la regió de París l'any 1979. Es va llicenciar en Arts...

L’Escola de Música Segura va obrir les seves portes l’any 1948.

Amb la senyoreta Carme Segura Final de curs anys 1964/65 En aquella època hi havia poques escoles de música al veïnat, i amb la Carme Segura al capdavant, “la senyoreta” pels que la coneixien, es va convertir en un referent de l’època, ensenyant als diferents alumnes...

L’auca dels tres minyons ronseros que no relata la visita dels cantaires de Sant Medir al Santuari de Lluc.

En els primers dies d’abril d’aquell any, el fred, un cop hagué causat algun estrall per la contrada, ja havia entregat els seus dominis a la tebiesa. Dins una de les cases d’un petit poble de l’illa de Mallorca estaven asseguts tres minyons amb les cames sota les...

Festa Major Musical -Coral Sant Medir

Festa Major Musical de la Coral Sant Medir 14, 15 i 16 d’abril de 2023                              X Aniversari del Cicle d’Espectacles Musicals  Cap de setmana de Cantar i Ballar a cor què vols, cor què desitges!  A Coral Sant Medir estem bojos per la música! A més...

Tocar el Cel, l’espectacle

27 novembre 2022 -Auditori del Conservatori del Liceu, Barcelona Espectacle de la Coral Sant Medir: Cant / Percussió Corporal / Claqué Fitxa tècnica -Format de l’espectacle: “The Jukebox Musical”. El gènere dels musicals jukebox consisteix en tot un seguit de cançons,...

Mercè Mateu Gascón

L’àvia de la Coral Sant Medir 94 anys. Nascuda a Barcelona, el 1928. Feliçment casada amb en Jaume Gubert. Mare de família, amb dos fills i tres netes. Amiga de la Coral: mare de la Dolors, presidenta entre els anys 2014 i 2022, i del Jaume, secretari actual, i àvia...