LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ

El rei JuanCarlos I, el Borbó que ens va ser imposat per Franco, ha dilapidat milions d’euros espanyols durant el seu mandat. Pablo Hasél, cantautor, ho denuncia amb les seves cançons i l’empresonen! Pensava que aquells temps ja havien passat!

Els anys 70-80 es van produir moltes lluites contra la dictadura de Franco. Per aquest motiu el poble es va organitzar per respondre, defensant la llibertat.

Sant Medir va ser una parròquia compromesa amb aquestes lluites, situant-se al costat dels veïns i veïnes, i dels obrers. En un dels locals del campanar hi havia una multicopista. En Xarles, el meu marit, treballava fent còpies d’escrits i fulls de mà, sense parar, que preparaven veïns  compromesos contra la dictadura i a favor dels presos polítics i obrers. Encara que sempre estava vigilada per policies, en els seus locals es va constituir Comissions Obreres.

Recordo el dia que hi havia convocada una manifestacióa favor de l’Estatut d’autonomia. Vam sortir de la Parròquia amb Mossèn Vidal al capdavanti, com nosaltres, anaven arribant riuades de persones de diferents punts de la ciutat mentrecridàvem: “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia!”.

Va ser en aquests anys convulsos quan els cantautors van aparèixer i van saber posar paraules a aquelles lluites, acompanyades de melodies que ens van colpir tant que se’ns van encomanar immediatament i per sempre!

Lluís Llach, “Més lluny, hem d’anar més lluny…”

Raimon, “No, diguem no, nosaltres no som d’eixe món…”

Ovidi Montllor…

Maria del Mar Bonet, “Què volen aquesta gent que truquen de matinada?”

Guillermina Motta… i molts més.

Però, per poder passar la censura, en la majoria de les lletres canviaven les paraules utilitzant metàfores que tots enteníem. Potser en l’actualitat els poetes hauran de fer el mateix…

A Sants teníem la cantant Núria Feliu. Ella no era cantautora, sinó intèrpret; la seva aportació a la causa va ser, entre d’altres, traduir boleros i altres temes famosos al català. Es va fer molt popular, sobretot al barri, on oferia concerts gratuïts per recollir diners pera les campanyes reclamant millores al barri (espais verds, escoles, millores urbanístiques…).

Gràcies a aquelles lluites, es van guanyar espais com la plaça de Sants (on  estava projectat fer-hi un pas elevat), les Cotxeres de Sants (que havia de ser el Museu del Tramvia), o el parc de l’Espanya Industrial, on el projecte era tallar els arbres i omplir-lo de blocs de pisos, com els que ja s’havien començat a la part del Casinet.

Els poetes, els artistes, posen paraules per explicar, reclamar, consolar, per fer un crit d’alerta i despertar-nos de la nostra comoditat.

Junts i units, els poetes, els artistes, el poble, podem defensar millor els nostres interessos i vigilar l’especulació, perquè els diners tenen una gran força. Aprenguem del passat.

Aurora Ribas

Cantaire del Cor d’Adults

Tocar el Cel, l’espectacle

27 novembre 2022 -Auditori del Conservatori del Liceu, Barcelona Espectacle de la Coral Sant Medir: Cant / Percussió Corporal / Claqué Fitxa tècnica -Format de l’espectacle: “The Jukebox Musical”. El gènere dels musicals jukebox consisteix en tot un seguit de cançons,...

Mercè Mateu Gascón

L’àvia de la Coral Sant Medir 94 anys. Nascuda a Barcelona, el 1928. Feliçment casada amb en Jaume Gubert. Mare de família, amb dos fills i tres netes. Amiga de la Coral: mare de la Dolors, presidenta entre els anys 2014 i 2022, i del Jaume, secretari actual, i àvia...

Trencadissos d’arena

Anna Pena Miralles NINA DE DRAPDes que ja no hi etsm’he convertit en una nina de drap.Em capbusso per nits sense figuiada per la llum del teu somriure.Estrelles de mar em saluden.Mentre cerco amb ulls borrososalguna cosa que no encerto a trobar.I tot i així em...

La tendresa d’un concert

Aquest passat mes de juliol, després d’una pandèmia desoladora de més de dos anys, i de no poder escoltar un concert, finalment al Teatre del Centre Cívic de Sant Vicenç de Montalt vàrem poder gaudir de la música i el cant de la Coral de Sant Medir, del barri de Sants...

IMMA JEREMIAS PUIG

A casa seva SopranoNascuda el 1947 L’Imma em rep a casa seva, al barri de Bellvitge,on ella ha estat molt implicada en totes les lluites socials i laborals. Una persona serena, discreta, darrere la qual hi descobreixo un univers d’experiències, coneixement i una...

De lo viatge que los Blauets de lo Santuari de Lluch feren a lo lloc de Sants, e de la immillorable acollida que allà els oferiren les gents de la ciutat.

Ab tant, tots ells partiren dos jorns passats lo dit, ço és dia XXI d’aquell mateix mes. E ho feren  prop de l’hora del migdia des de lo port de la Ciutat Fidel d’Alcúdia, al nord de l’illa major de les Gimnèsies. E navegaren durant les hores a bord d’una gran...

El meu pas per Idol Kids

En primera persona Laia Soler Hola, soc la Laia i explicaré una mica la meva experiència a Idol Kids, com va anar tot i com ho vaig viure jo. Bé, per començar em vaig presentar al càsting. El primer va ser online i després vaig haver d’anar a fer un segon càsting a un...

Entrevistem a Bernat Muñoz

En Bernat Muñoz és actor de teatre, de cinema i de televisió. Ha treballat sota la direcció de Joel Joan, Toni Albà i Ventura Pons, entre molts d’altres. Ha treballat en sèries com ara Nit i Dia, Cites o La Riera. També ha dirigit més de 15 obres de teatre entre el...

Entrevistem Olga Miracle

Soprano solista, professora de cant i tècnica vocal, i adjunta a direcció de la Coral Sant Medir En el Saló de Cent Fem l’entrevista a la Sala Vivit, un dels espais de treball de l’Olga però també el seu indret de creació i un lloc on ofereix formació i concerts de...

Montserrat Garcia Rodrigo

Neix a Barcelona l'any 1941 Cantaire de la Coral Sant Medir d'ençà que tenia quinze anys Aprofitem la trobada de la Coral al parc de Belloch a Cardedeu per conversar distesament, assegudes en un banc dels jardins d’aquest lloc magnífic, amb la Montserrat Garcia, una...