Racons de la història del cant coral.

Valor del cant coral

El cant coral és la disciplina que ens ajudarà a cantar fent servir correctament la veu, el primer instrument musical que tenim a l’abast des que som petits.

Oriol Martorell

El prestigiós pedagog Oriol Martorell (1927-1996), fundador de la Coral Sant Jordi l’any 1947, quan només tenia 20 anys, tenia una concepció de la música que anava molt més enllà de l’àmbit acadèmic o elitista. Com a pedagog, considerava la música un component essencial de la formació dels joves; com a historiador, veia en la música tradicional catalana un camí per mantenir viva la memòria del país i, com a ciutadà, creia que l’activitat coral era una manifestació d’adhesió social.

En Baltasar Bibiloni, impulsor de diverses iniciatives per a la promoció de l’educació musical, és un gran dinamitzador del cant coral a Mallorca, on ha fundat i dirigit diverses corals. La pràctica del cant coral, diu ell, és la forma més eficaç i simple d’acostar les persones a una vivència profunda de la música, fent música. A cada individu, el cant coral l’educa, en primer lloc, físicament. L’ús correcte de l’aparell de fonació, que coordina el sistema respiratori i l’òrgan de la laringe per generar la veu, comporta un treball constant de superació. No són unes cordes vocals les que canten, és tota la persona la que s’ha de posar atenta i vigilant a l’hora de cantar. La veu és el resultat d’uns moviments corporals que milloren l’estat i la funcionalitat de l’aparell fonador. Des del punt de vista psíquic, el cant coral, com a tal, afina la sensibilitat, allibera tensions i dona força moral amb la joia profunda que crea. Com a activitat col·lectiva, hi és ben palès el sentit de comunitat. Poques coses deu haver-hi tan apropiades per representar una autèntica i ben avinguda comunitat com el cant coral. La seva pràctica demana atenció màxima als altres, sentit de l’ordre, una disciplina raonable, humilitat, cooperació amb l’esforç per aconseguir un objectiu comú, i també demana entrega i atenció continuades.

Per això, el cant coral es converteix en la imatge viva més bella de l’equilibri social on cada element respecta i és respectat.

Vull acabar aquest article amb la proclama que el Moviment Coral Català va fer el diumenge, dia 12 de desembre de 2010, amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Cant Coral, al qual s’hi va sumar i el missatge del qual va difondre a través dels nombrosos concerts que varen tenir lloc a Catalunya durant aquell cap de setmana.

PROCLAMA

Canteu, cors del món! Que la vostra veu plogui brolladors on cremen les fogueres.

Que el vostre cant posi roses on hi ha camps de batalla.

Obriu solcs i sembreu amor per tal que recolliu fruits d’esperança.

Canteu a la llibertat on existeixi el despotisme,

canteu a la igualtat on niï la pobresa,

canteu a la germandat on prevalgui l’odi.

Que els vostres cants orientin el món perquè la pau substitueixi la guerra,

perquè l’home respecti la terra, perquè no existeixin diferències de races i color,

perquè tots siguem fraterns, perquè aquest planeta s’alegri amb les vostres veus.

Jaume Teixidor

Cantaire del Cor Adult

Trencadissos d’arena

Anna Pena Miralles NINA DE DRAPDes que ja no hi etsm’he convertit en una nina de drap.Em capbusso per nits sense figuiada per la llum del teu somriure.Estrelles de mar em saluden.Mentre cerco amb ulls borrososalguna cosa que no encerto a trobar.I tot i així em...

La tendresa d’un concert

Aquest passat mes de juliol, després d’una pandèmia desoladora de més de dos anys, i de no poder escoltar un concert, finalment al Teatre del Centre Cívic de Sant Vicenç de Montalt vàrem poder gaudir de la música i el cant de la Coral de Sant Medir, del barri de Sants...

IMMA JEREMIAS PUIG

A casa seva SopranoNascuda el 1947 L’Imma em rep a casa seva, al barri de Bellvitge,on ella ha estat molt implicada en totes les lluites socials i laborals. Una persona serena, discreta, darrere la qual hi descobreixo un univers d’experiències, coneixement i una...

De lo viatge que los Blauets de lo Santuari de Lluch feren a lo lloc de Sants, e de la immillorable acollida que allà els oferiren les gents de la ciutat.

Ab tant, tots ells partiren dos jorns passats lo dit, ço és dia XXI d’aquell mateix mes. E ho feren  prop de l’hora del migdia des de lo port de la Ciutat Fidel d’Alcúdia, al nord de l’illa major de les Gimnèsies. E navegaren durant les hores a bord d’una gran...

El meu pas per Idol Kids

En primera persona Laia Soler Hola, soc la Laia i explicaré una mica la meva experiència a Idol Kids, com va anar tot i com ho vaig viure jo. Bé, per començar em vaig presentar al càsting. El primer va ser online i després vaig haver d’anar a fer un segon càsting a un...

Entrevistem a Bernat Muñoz

En Bernat Muñoz és actor de teatre, de cinema i de televisió. Ha treballat sota la direcció de Joel Joan, Toni Albà i Ventura Pons, entre molts d’altres. Ha treballat en sèries com ara Nit i Dia, Cites o La Riera. També ha dirigit més de 15 obres de teatre entre el...

Entrevistem Olga Miracle

Soprano solista, professora de cant i tècnica vocal, i adjunta a direcció de la Coral Sant Medir En el Saló de Cent Fem l’entrevista a la Sala Vivit, un dels espais de treball de l’Olga però també el seu indret de creació i un lloc on ofereix formació i concerts de...

Montserrat Garcia Rodrigo

Neix a Barcelona l'any 1941 Cantaire de la Coral Sant Medir d'ençà que tenia quinze anys Aprofitem la trobada de la Coral al parc de Belloch a Cardedeu per conversar distesament, assegudes en un banc dels jardins d’aquest lloc magnífic, amb la Montserrat Garcia, una...

Entrevista a Albert Forcades

Membre fundador de l'Associació MésJunts sempre anem més lluny L'Albert en el lliurament dels premis Octubre a la Trajectòria -Sabem que tens una estreta vinculació amb el barri d’Hostafrancs i que ets vocal de la Junta Directiva de la Federació d’Hostafrancs que...

Cal saber solfeig per cantar en una coral?

LA VEU, LA MÚSICA i EL CANT CORAL La veu és la nostra eina més important per comunicar-nos i la nostra parla és un reflex de molts aspectes de la persona. Per això és molt important saber tenir cura de la veu i aprendre a cantar. Tothom que té unes cordes vocals sanes...