Racons de la història del cant coral.

Valor del cant coral

El cant coral és la disciplina que ens ajudarà a cantar fent servir correctament la veu, el primer instrument musical que tenim a l’abast des que som petits.

Oriol Martorell

El prestigiós pedagog Oriol Martorell (1927-1996), fundador de la Coral Sant Jordi l’any 1947, quan només tenia 20 anys, tenia una concepció de la música que anava molt més enllà de l’àmbit acadèmic o elitista. Com a pedagog, considerava la música un component essencial de la formació dels joves; com a historiador, veia en la música tradicional catalana un camí per mantenir viva la memòria del país i, com a ciutadà, creia que l’activitat coral era una manifestació d’adhesió social.

En Baltasar Bibiloni, impulsor de diverses iniciatives per a la promoció de l’educació musical, és un gran dinamitzador del cant coral a Mallorca, on ha fundat i dirigit diverses corals. La pràctica del cant coral, diu ell, és la forma més eficaç i simple d’acostar les persones a una vivència profunda de la música, fent música. A cada individu, el cant coral l’educa, en primer lloc, físicament. L’ús correcte de l’aparell de fonació, que coordina el sistema respiratori i l’òrgan de la laringe per generar la veu, comporta un treball constant de superació. No són unes cordes vocals les que canten, és tota la persona la que s’ha de posar atenta i vigilant a l’hora de cantar. La veu és el resultat d’uns moviments corporals que milloren l’estat i la funcionalitat de l’aparell fonador. Des del punt de vista psíquic, el cant coral, com a tal, afina la sensibilitat, allibera tensions i dona força moral amb la joia profunda que crea. Com a activitat col·lectiva, hi és ben palès el sentit de comunitat. Poques coses deu haver-hi tan apropiades per representar una autèntica i ben avinguda comunitat com el cant coral. La seva pràctica demana atenció màxima als altres, sentit de l’ordre, una disciplina raonable, humilitat, cooperació amb l’esforç per aconseguir un objectiu comú, i també demana entrega i atenció continuades.

Per això, el cant coral es converteix en la imatge viva més bella de l’equilibri social on cada element respecta i és respectat.

Vull acabar aquest article amb la proclama que el Moviment Coral Català va fer el diumenge, dia 12 de desembre de 2010, amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Cant Coral, al qual s’hi va sumar i el missatge del qual va difondre a través dels nombrosos concerts que varen tenir lloc a Catalunya durant aquell cap de setmana.

PROCLAMA

Canteu, cors del món! Que la vostra veu plogui brolladors on cremen les fogueres.

Que el vostre cant posi roses on hi ha camps de batalla.

Obriu solcs i sembreu amor per tal que recolliu fruits d’esperança.

Canteu a la llibertat on existeixi el despotisme,

canteu a la igualtat on niï la pobresa,

canteu a la germandat on prevalgui l’odi.

Que els vostres cants orientin el món perquè la pau substitueixi la guerra,

perquè l’home respecti la terra, perquè no existeixin diferències de races i color,

perquè tots siguem fraterns, perquè aquest planeta s’alegri amb les vostres veus.

Jaume Teixidor

Cantaire del Cor Adult

Viatge a Múnic

ÈXIT ESCLATANT, MALGRAT LA CLIMATOLOGIA Vam aprendre amb la pandèmia que res atura la Coral Sant Medir. Aplicat al viatge a Múnic cal parlar que quasi res atura la Coral... del tot. La nevada més gran i les temperatures més baixes del segle (XXI) van condicionar-nos...

Entrevistem Ramon Beltran

1a Part: Viure la Música amb Ramon Beltran Arellano Director de Coral Sant Medir 50 anys. Nascut a Barcelona, el 1973. Professor de música, pianista i director de corals des de 1997. Feliçment casat amb Asel·la Viñas, pedagoga de formació, amb qui formen un equip...

Finestra al barri -Reflexions

Inauguració d'un tanatori al barri de Sants El passat dia 13 de juliol, es va inaugurar el Tanatori de Sants, per tant, ja s'ha posat en marxa. Fa com un any que ho vam saber i uns quants veïns i algunes associacions ens vam començar a reunir i a queixar-nos perquè no...

Entrevistem l’Oleguer Suñé Salvat

El cantaire més gran dels homes en actiu, i un dels qui pensa que la CSM és més que una coral. 87 anys. Nascut a Barcelona, el 1936. Del carrer Olzinelles, de tota la vida. Administratiu. Feliçment casat amb Montserrat Trepat. Pare de família, amb tres fills (Oleguer,...

El río de la Música.

El llibre-guia turística ideal per a les vacances El río de la Música. Del Jazz y Blues al Rock. Desde Memphis a Nueva Orleans. A través del Misisipi. Miquel Jurado. Redbook Ediciones. Ma Non Troppo. Barcelona, 2019. Enquadernació: rústica amb solapes. 240 x 170 mm....

En Pinxo i la música africana.

En Pinxo i la música africana. Llibre musical / Magali Le Huche. - Barcelona: Estrella Polar, 2018.- Col·lecció Llibres de sons; Sèrie En Pinxo Temàtica: Infantil, de 3 a 5 anys Magali Le Huche va néixer a la regió de París l'any 1979. Es va llicenciar en Arts...

L’Escola de Música Segura va obrir les seves portes l’any 1948.

Amb la senyoreta Carme Segura Final de curs anys 1964/65 En aquella època hi havia poques escoles de música al veïnat, i amb la Carme Segura al capdavant, “la senyoreta” pels que la coneixien, es va convertir en un referent de l’època, ensenyant als diferents alumnes...

L’auca dels tres minyons ronseros que no relata la visita dels cantaires de Sant Medir al Santuari de Lluc.

En els primers dies d’abril d’aquell any, el fred, un cop hagué causat algun estrall per la contrada, ja havia entregat els seus dominis a la tebiesa. Dins una de les cases d’un petit poble de l’illa de Mallorca estaven asseguts tres minyons amb les cames sota les...

Festa Major Musical -Coral Sant Medir

Festa Major Musical de la Coral Sant Medir 14, 15 i 16 d’abril de 2023                              X Aniversari del Cicle d’Espectacles Musicals  Cap de setmana de Cantar i Ballar a cor què vols, cor què desitges!  A Coral Sant Medir estem bojos per la música! A més...