LA VEU, LA MÚSICA i EL CANT CORAL
La veu és la nostra eina més important per comunicar-nos i la nostra parla és un reflex de molts aspectes de la persona. Per això és molt important saber tenir cura de la veu i aprendre a cantar. Tothom que té unes cordes vocals sanes té capacitat per aprendre a cantar. Cada veu és única i per cantar només cal tenir unes cordes sanes i no tenir problemes greus d’audició.
La música és l’art que, mitjançant l’ordenació dels sons en el temps, produeix un efecte estètic i/o emotiu en l’oient. S’expressa mitjançant la combinació de sons, tenint com a elements constitutius la melodia, l’harmonia, el ritme i el timbre. Es manifesta en l’organització dels sons i els silencis en el temps. És l’art de la generació, manipulació i combinació dels sons, produïts per veus humanes o per instruments, a la recerca d’una bellesa formal i/o de l’expressió d’emocions i produint missatges dotats d’unitat, continuïtat i coherència.
El cant coral ens fa gaudir de la bellesa de les cançons; l’objectiu principal és interpretar-les amb gust i sentiment. El cant coral cohesiona els grups en una única expressió en què es reparteix, de manera equitativa, responsabilitat i protagonisme entre tots els cantaires, exigint de cadascun una bona disciplina i predisposició per integrar-se al grup.
Les corals estan formades per veus diferents i el director és qui ha d’aglutinar-les per tal que el conjunt soni homogeni i cap d’elles sobresurti més que les altres. Aquesta responsabilitat és compartida amb els cantaires, ja que el resultat que s’obté sempre és fruit de la suma de tots els esforços individuals, tant a nivell d’assistència als assajos com de formació vocal i musical.
Una bona tècnica és aquella que ens permet gaudir del nostre instrument, la veu, sense cansar-nos i ens permet cantar de manera expressiva, aprofitant al màxim totes les possibilitats tímbriques que ens ofereix el nostre instrument.
Però, per cantar en una coral, cal saber solfeig? El llenguatge musical, no ho oblidem, és un codi i, si es domina, potser les possibilitats són més grans. No vol dir això que dominant el codi s’interpreti millor… Una cosa és llegir, com a tal, i l’altra interpretar.
Es pot interpretar una obra sense tenir un domini absolut del codi musical.
Hi ha persones amants de la música que, per compondre música, si tenen oïda, no cal que sàpiguen solfeig, igual que no fa falta saber llegir per saber parlar i crear frases fetes o una conversa. Encara que, això sí, saber solfeig amplia coneixements musicals.
Una veu bonica i de qualitat no és suficient per cantar bé. Hi ha altres factors que també són molt importants. Un d’ells és poder disposar d’una bona oïda musical.
L’oïda musical és la capacitat que una persona té de percebre el missatge sonor, imprimir-lo en la memòria musical i reproduir-lo amb les mateixes característiques i ritme. Aquesta qualitat sol ser innata, però cal educar-la. Hi ha molts recursos que es poden utilitzar per tal d’educar la nostra oïda, i que qualsevol persona es pot acostumar a practicar, per exemple:
- Escoltar bona música
- Assistir a concerts
- Escoltar les veus dels nostres companys i companyes
- Estudiar unes nocions de solfeig…
És aquí on entra en joc la nostra Coral Sant Medir, on, amb unes sessions setmanals, una hora abans de l’assaig, un cantaire amb prou coneixements musicals s’ha brindat a impartir unes classes de solfeig per tal d’animar a vèncer la barrera que a vegades ens tenalla i ens fa més difícil aprendre determinades cançons.
Un altre factor igualment important és la sensibilitat que ha de tenir qualsevol cantant per tal d’expressar els matisos que demana l’obra. Aquesta sensibilitat es pot treballar utilitzant els mateixos recursos o semblants als de l’educació de l’oïda.