Cal saber solfeig per cantar en una coral?

LA VEU, LA MÚSICA i EL CANT CORAL

La veu és la nostra eina més important per comunicar-nos i la nostra parla és un reflex de molts aspectes de la persona. Per això és molt important saber tenir cura de la veu i aprendre a cantar. Tothom que té unes cordes vocals sanes té capacitat per aprendre a cantar. Cada veu és única i per cantar només cal tenir unes cordes sanes i no tenir problemes greus d’audició.

La música és l’art que, mitjançant l’ordenació dels sons en el temps, produeix un efecte estètic i/o emotiu en l’oient. S’expressa mitjançant la combinació de sons, tenint com a elements constitutius la melodia, l’harmonia, el ritme i el timbre. Es manifesta en l’organització dels sons i els silencis en el temps. És l’art de la generació, manipulació i combinació dels sons, produïts per veus humanes o per instruments, a la recerca d’una bellesa formal i/o de l’expressió d’emocions i produint missatges dotats d’unitat, continuïtat i coherència.

El cant coral ens fa gaudir de la bellesa de les cançons; l’objectiu principal és interpretar-les amb gust i sentiment. El cant coral cohesiona els grups en una única expressió en què es reparteix, de manera equitativa, responsabilitat i protagonisme entre tots els cantaires, exigint de cadascun una bona disciplina i predisposició per integrar-se al grup.

Les corals estan formades per veus diferents i el director és qui ha d’aglutinar-les per tal que el conjunt soni homogeni i cap d’elles sobresurti més que les altres. Aquesta responsabilitat és compartida amb els cantaires, ja que el resultat que s’obté sempre és fruit de la suma de tots els esforços individuals, tant a nivell d’assistència als assajos com de formació vocal i musical.

Una bona tècnica és aquella que ens permet gaudir del nostre instrument, la veu, sense cansar-nos i ens permet cantar de manera expressiva, aprofitant al màxim totes les possibilitats tímbriques que ens ofereix el nostre instrument.

Però, per cantar en una coral, cal saber solfeig? El llenguatge musical, no ho oblidem, és un codi i, si es domina, potser les possibilitats són més grans. No vol dir això que dominant el codi s’interpreti millor… Una cosa és llegir, com a tal, i l’altra interpretar.

Es pot interpretar una obra sense tenir un domini absolut del codi musical.

Hi ha persones amants de la música que, per compondre música, si tenen oïda, no cal que sàpiguen solfeig, igual que no fa falta saber llegir per saber parlar i crear frases fetes o una conversa. Encara que, això sí, saber solfeig amplia coneixements musicals.

Una veu bonica i de qualitat no és suficient per cantar bé. Hi ha altres factors que també són molt importants. Un d’ells és poder disposar d’una bona oïda musical.

L’oïda musical és la capacitat que una persona té de percebre el missatge sonor, imprimir-lo en la memòria musical i reproduir-lo amb les mateixes característiques i ritme. Aquesta qualitat sol ser innata, però cal educar-la. Hi ha molts recursos que es poden utilitzar per tal d’educar la nostra oïda, i que qualsevol persona es pot acostumar a practicar, per exemple:

  • Escoltar bona música
  • Assistir a concerts
  • Escoltar les veus dels nostres companys i companyes
  • Estudiar unes nocions de solfeig…

És aquí on entra en joc la nostra Coral Sant Medir, on, amb unes sessions setmanals, una hora abans de l’assaig, un cantaire amb prou coneixements musicals s’ha brindat a impartir unes classes de solfeig per tal d’animar a vèncer la barrera que a vegades ens tenalla i ens fa més difícil aprendre determinades cançons.

Un altre factor igualment important és la sensibilitat que ha de tenir qualsevol cantant per tal d’expressar els matisos que demana l’obra. Aquesta sensibilitat es pot treballar utilitzant els mateixos recursos o semblants als de l’educació de l’oïda.

Amb una bona tècnica, temps, treball i cura, podrem aconseguir una bona veu timbrada, clara i suau.

 Jaume Teixidor Badia

Cantaire del Cor Adult

Finestra al barri -Reflexions

Inauguració d'un tanatori al barri de Sants El passat dia 13 de juliol, es va inaugurar el Tanatori de Sants, per tant, ja s'ha posat en marxa. Fa com un any que ho vam saber i uns quants veïns i algunes associacions ens vam començar a reunir i a queixar-nos perquè no...

Entrevistem l’Oleguer Suñé Salvat

El cantaire més gran dels homes en actiu, i un dels qui pensa que la CSM és més que una coral. 87 anys. Nascut a Barcelona, el 1936. Del carrer Olzinelles, de tota la vida. Administratiu. Feliçment casat amb Montserrat Trepat. Pare de família, amb tres fills (Oleguer,...

El río de la Música.

El llibre-guia turística ideal per a les vacances El río de la Música. Del Jazz y Blues al Rock. Desde Memphis a Nueva Orleans. A través del Misisipi. Miquel Jurado. Redbook Ediciones. Ma Non Troppo. Barcelona, 2019. Enquadernació: rústica amb solapes. 240 x 170 mm....

En Pinxo i la música africana.

En Pinxo i la música africana. Llibre musical / Magali Le Huche. - Barcelona: Estrella Polar, 2018.- Col·lecció Llibres de sons; Sèrie En Pinxo Temàtica: Infantil, de 3 a 5 anys Magali Le Huche va néixer a la regió de París l'any 1979. Es va llicenciar en Arts...

L’Escola de Música Segura va obrir les seves portes l’any 1948.

Amb la senyoreta Carme Segura Final de curs anys 1964/65 En aquella època hi havia poques escoles de música al veïnat, i amb la Carme Segura al capdavant, “la senyoreta” pels que la coneixien, es va convertir en un referent de l’època, ensenyant als diferents alumnes...

L’auca dels tres minyons ronseros que no relata la visita dels cantaires de Sant Medir al Santuari de Lluc.

En els primers dies d’abril d’aquell any, el fred, un cop hagué causat algun estrall per la contrada, ja havia entregat els seus dominis a la tebiesa. Dins una de les cases d’un petit poble de l’illa de Mallorca estaven asseguts tres minyons amb les cames sota les...

Festa Major Musical -Coral Sant Medir

Festa Major Musical de la Coral Sant Medir 14, 15 i 16 d’abril de 2023                              X Aniversari del Cicle d’Espectacles Musicals  Cap de setmana de Cantar i Ballar a cor què vols, cor què desitges!  A Coral Sant Medir estem bojos per la música! A més...

Tocar el Cel, l’espectacle

27 novembre 2022 -Auditori del Conservatori del Liceu, Barcelona Espectacle de la Coral Sant Medir: Cant / Percussió Corporal / Claqué Fitxa tècnica -Format de l’espectacle: “The Jukebox Musical”. El gènere dels musicals jukebox consisteix en tot un seguit de cançons,...

Mercè Mateu Gascón

L’àvia de la Coral Sant Medir 94 anys. Nascuda a Barcelona, el 1928. Feliçment casada amb en Jaume Gubert. Mare de família, amb dos fills i tres netes. Amiga de la Coral: mare de la Dolors, presidenta entre els anys 2014 i 2022, i del Jaume, secretari actual, i àvia...