Cal saber solfeig per cantar en una coral?

LA VEU, LA MÚSICA i EL CANT CORAL

La veu és la nostra eina més important per comunicar-nos i la nostra parla és un reflex de molts aspectes de la persona. Per això és molt important saber tenir cura de la veu i aprendre a cantar. Tothom que té unes cordes vocals sanes té capacitat per aprendre a cantar. Cada veu és única i per cantar només cal tenir unes cordes sanes i no tenir problemes greus d’audició.

La música és l’art que, mitjançant l’ordenació dels sons en el temps, produeix un efecte estètic i/o emotiu en l’oient. S’expressa mitjançant la combinació de sons, tenint com a elements constitutius la melodia, l’harmonia, el ritme i el timbre. Es manifesta en l’organització dels sons i els silencis en el temps. És l’art de la generació, manipulació i combinació dels sons, produïts per veus humanes o per instruments, a la recerca d’una bellesa formal i/o de l’expressió d’emocions i produint missatges dotats d’unitat, continuïtat i coherència.

El cant coral ens fa gaudir de la bellesa de les cançons; l’objectiu principal és interpretar-les amb gust i sentiment. El cant coral cohesiona els grups en una única expressió en què es reparteix, de manera equitativa, responsabilitat i protagonisme entre tots els cantaires, exigint de cadascun una bona disciplina i predisposició per integrar-se al grup.

Les corals estan formades per veus diferents i el director és qui ha d’aglutinar-les per tal que el conjunt soni homogeni i cap d’elles sobresurti més que les altres. Aquesta responsabilitat és compartida amb els cantaires, ja que el resultat que s’obté sempre és fruit de la suma de tots els esforços individuals, tant a nivell d’assistència als assajos com de formació vocal i musical.

Una bona tècnica és aquella que ens permet gaudir del nostre instrument, la veu, sense cansar-nos i ens permet cantar de manera expressiva, aprofitant al màxim totes les possibilitats tímbriques que ens ofereix el nostre instrument.

Però, per cantar en una coral, cal saber solfeig? El llenguatge musical, no ho oblidem, és un codi i, si es domina, potser les possibilitats són més grans. No vol dir això que dominant el codi s’interpreti millor… Una cosa és llegir, com a tal, i l’altra interpretar.

Es pot interpretar una obra sense tenir un domini absolut del codi musical.

Hi ha persones amants de la música que, per compondre música, si tenen oïda, no cal que sàpiguen solfeig, igual que no fa falta saber llegir per saber parlar i crear frases fetes o una conversa. Encara que, això sí, saber solfeig amplia coneixements musicals.

Una veu bonica i de qualitat no és suficient per cantar bé. Hi ha altres factors que també són molt importants. Un d’ells és poder disposar d’una bona oïda musical.

L’oïda musical és la capacitat que una persona té de percebre el missatge sonor, imprimir-lo en la memòria musical i reproduir-lo amb les mateixes característiques i ritme. Aquesta qualitat sol ser innata, però cal educar-la. Hi ha molts recursos que es poden utilitzar per tal d’educar la nostra oïda, i que qualsevol persona es pot acostumar a practicar, per exemple:

  • Escoltar bona música
  • Assistir a concerts
  • Escoltar les veus dels nostres companys i companyes
  • Estudiar unes nocions de solfeig…

És aquí on entra en joc la nostra Coral Sant Medir, on, amb unes sessions setmanals, una hora abans de l’assaig, un cantaire amb prou coneixements musicals s’ha brindat a impartir unes classes de solfeig per tal d’animar a vèncer la barrera que a vegades ens tenalla i ens fa més difícil aprendre determinades cançons.

Un altre factor igualment important és la sensibilitat que ha de tenir qualsevol cantant per tal d’expressar els matisos que demana l’obra. Aquesta sensibilitat es pot treballar utilitzant els mateixos recursos o semblants als de l’educació de l’oïda.

Amb una bona tècnica, temps, treball i cura, podrem aconseguir una bona veu timbrada, clara i suau.

 Jaume Teixidor Badia

Cantaire del Cor Adult

Tocar el Cel, l’espectacle

27 novembre 2022 -Auditori del Conservatori del Liceu, Barcelona Espectacle de la Coral Sant Medir: Cant / Percussió Corporal / Claqué Fitxa tècnica -Format de l’espectacle: “The Jukebox Musical”. El gènere dels musicals jukebox consisteix en tot un seguit de cançons,...

Mercè Mateu Gascón

L’àvia de la Coral Sant Medir 94 anys. Nascuda a Barcelona, el 1928. Feliçment casada amb en Jaume Gubert. Mare de família, amb dos fills i tres netes. Amiga de la Coral: mare de la Dolors, presidenta entre els anys 2014 i 2022, i del Jaume, secretari actual, i àvia...

Trencadissos d’arena

Anna Pena Miralles NINA DE DRAPDes que ja no hi etsm’he convertit en una nina de drap.Em capbusso per nits sense figuiada per la llum del teu somriure.Estrelles de mar em saluden.Mentre cerco amb ulls borrososalguna cosa que no encerto a trobar.I tot i així em...

La tendresa d’un concert

Aquest passat mes de juliol, després d’una pandèmia desoladora de més de dos anys, i de no poder escoltar un concert, finalment al Teatre del Centre Cívic de Sant Vicenç de Montalt vàrem poder gaudir de la música i el cant de la Coral de Sant Medir, del barri de Sants...

IMMA JEREMIAS PUIG

A casa seva SopranoNascuda el 1947 L’Imma em rep a casa seva, al barri de Bellvitge,on ella ha estat molt implicada en totes les lluites socials i laborals. Una persona serena, discreta, darrere la qual hi descobreixo un univers d’experiències, coneixement i una...

De lo viatge que los Blauets de lo Santuari de Lluch feren a lo lloc de Sants, e de la immillorable acollida que allà els oferiren les gents de la ciutat.

Ab tant, tots ells partiren dos jorns passats lo dit, ço és dia XXI d’aquell mateix mes. E ho feren  prop de l’hora del migdia des de lo port de la Ciutat Fidel d’Alcúdia, al nord de l’illa major de les Gimnèsies. E navegaren durant les hores a bord d’una gran...

El meu pas per Idol Kids

En primera persona Laia Soler Hola, soc la Laia i explicaré una mica la meva experiència a Idol Kids, com va anar tot i com ho vaig viure jo. Bé, per començar em vaig presentar al càsting. El primer va ser online i després vaig haver d’anar a fer un segon càsting a un...

Entrevistem a Bernat Muñoz

En Bernat Muñoz és actor de teatre, de cinema i de televisió. Ha treballat sota la direcció de Joel Joan, Toni Albà i Ventura Pons, entre molts d’altres. Ha treballat en sèries com ara Nit i Dia, Cites o La Riera. També ha dirigit més de 15 obres de teatre entre el...

Entrevistem Olga Miracle

Soprano solista, professora de cant i tècnica vocal, i adjunta a direcció de la Coral Sant Medir En el Saló de Cent Fem l’entrevista a la Sala Vivit, un dels espais de treball de l’Olga però també el seu indret de creació i un lloc on ofereix formació i concerts de...

Montserrat Garcia Rodrigo

Neix a Barcelona l'any 1941 Cantaire de la Coral Sant Medir d'ençà que tenia quinze anys Aprofitem la trobada de la Coral al parc de Belloch a Cardedeu per conversar distesament, assegudes en un banc dels jardins d’aquest lloc magnífic, amb la Montserrat Garcia, una...