Tocar el Cel, l’espectacle

27 novembre 2022 -Auditori del Conservatori del Liceu, Barcelona

Espectacle de la Coral Sant Medir: Cant / Percussió Corporal / Claqué

Fitxa tècnica

-Format de l’espectacle: “The Jukebox Musical”.

El gènere dels musicals jukebox consisteix en tot un seguit de cançons, generalment populars i força conegudes per les audiències i el públic assistent, amb un fil conductor que permet anar enllaçant les unes amb les altres, donant un sentit de continuïtat al conjunt de tot l’espectacle.

El nom li ve en clara al·lusió a aquelles màquines tocadiscsque ompliren els bars, fires i parcs d’atraccions a casa nostra els anys 50 i 60, on hi posaves una moneda i podies triar una cançó d’entre una oferta molt diversa de discs de vinil, amb música pop del moment.

-Storytelling

El mateix autor, Bernat Muñoz (actor, regidor i guionista), explica així el relat de la història:

Tocar el cel”, la idea inicial de què em va parlar el Ramon Beltran, era fer un concert amb un ampli repertori de cançons molt heterogènies, però finalment, i amb aquest concepte, se’m va acudir un guió que explica la història que la societat, tal com la coneixem avui dia, ja no existeix, perquè ens hem carregat el planeta–malauradament anem per aquest camí! –i ens trobem en una societat on no es parla: s’ha prohibit absolutament la paraula, i tota la comunicació es transmet a través de la tecnologia i del pensament.I, evidentment, la poesia, la música i el cant ja no existeixen. Estan prohibits. Tanmateix, hi ha una persona que troba una mena d’informes del passat i redescobreix el que eren la música i la cançó. Li interessa molt. Li agrada molt. Veu que la gent era molt feliç cantant. I decideix recuperar-ho. Però, és clar, aquesta societat l’encotilla d’una manera que no pot fer-ho. I es rebel·la.

Per tant, parlem també una mica de la llibertat, enfront d’aquestes societats totalitaristes que, malauradament, cada cop n’estan apareixent més. I acabem parlant d’això: de lluitar per la llibertat, de lluitar per les coses que ens agraden. I de “tocar el cel” amb aquestes cançons que a la Coral Sant Medir els entusiasma cantar-les.

Fitxa artística

-Director musical: Ramon Beltran

-Direcció de ball, claqué i percussió corporal: Anna Llombart

-Directora de cant: Olga Miracle

– Regidor, fil conductor i mise en scène: Bernat Muñoz

-Percussió: David Faure

-Oboè: Roc Beltran

-Protagonistes: l’Èlia i el Roc, del Grup de Grans de la Coral, amb un elenc de cantaires i ballarins de més de 40 persones en escena

Comentari

La Coral Sant Medir, avui, és molt més que una coral. De fet, és com una gran família de 6 corals: Infantil, Joves, Mares i Pares, Claqué, Percussió Corporal i Adults. Sense oblidar el grup d’Amics de la CSM, que els donen suport i els segueixen en els seus concerts i actuacions amb veritable entusiasme. En Ramon Beltran, el seu director, és un líder treballador i engrescador capaç d’aglutinar i fer col·laborar tots aquests grups de persones d’edats tan diverses i amb maneres de fer tan diferents que són les que enriqueixen el conjunt. I és precisament aquest bon moment d’estat d’ànim col·lectiu allò que els possibilita d’oferir, més enllà dels concerts clàssics de les corals, nous formats que esdevenen un veritable espectacle musical amb registres de cant, música i ball.

Tocar el Cel és, en definitiva, molt més que un concert de cançons. És el nou concepte del gènere dels Musicals de Jukebox, per oferir un espectacle d’una hora i mitja, vibrant i emocionant, enriquit pels llenguatges del cant, l’expressió corporal i el claqué. I, amb aquest pas, del món del cant coral a l’espectacle, del concert al xou, el progrés de la CSM té encara molt camí per créixer i no se li veu el sostre.

Finalment, Tocar el Cel és, també, un homenatge de la Coral Sant Medir a la seva estimada Núria Feliu, amiga amb la qual comparteix tantes complicitats. La Núria,  compromesa com a dona, amb el barri de Sants i amb el país, cantant de jazz que ens va ensenyar el gòspel “Anirem tots cap al Cel” i que adquireix una rellevància especial en ésser interpretada com a darrera cançó que fa de cloenda de l’espectacle.

I ara, després d’aquesta progressió històrica tan positiva de la Coral Sant Medir:

22 gener 1960: 1r Concert documentat. Concert de Nadal al Centre Parroquial de Sant Medir.

13 març 2022: Concert-Espectacle 65è aniversari, “Glòria” de Vivaldi al Palau de la Música, amb participació de tots els grups musicals que configuren la comunitat de la CSM.

27 novembre 2022: Espectacle Jukebox MusicalTocant el Cel”: Auditori del Conservatori del Liceu de Barcelona

la pregunta que em ve al cap és: per quan el Musical? (per quan es cultivarà el gènere del Teatre Musical, amb guió propi i tema musical exclusiu, al més pur estil de Broadway, Piccadilly o el Paral·lel?).

Cesc Valls

Cantaire d’Adults

Viatge a Múnic

ÈXIT ESCLATANT, MALGRAT LA CLIMATOLOGIA Vam aprendre amb la pandèmia que res atura la Coral Sant Medir. Aplicat al viatge a Múnic cal parlar que quasi res atura la Coral... del tot. La nevada més gran i les temperatures més baixes del segle (XXI) van condicionar-nos...

Entrevistem Ramon Beltran

1a Part: Viure la Música amb Ramon Beltran Arellano Director de Coral Sant Medir 50 anys. Nascut a Barcelona, el 1973. Professor de música, pianista i director de corals des de 1997. Feliçment casat amb Asel·la Viñas, pedagoga de formació, amb qui formen un equip...

Finestra al barri -Reflexions

Inauguració d'un tanatori al barri de Sants El passat dia 13 de juliol, es va inaugurar el Tanatori de Sants, per tant, ja s'ha posat en marxa. Fa com un any que ho vam saber i uns quants veïns i algunes associacions ens vam començar a reunir i a queixar-nos perquè no...

Entrevistem l’Oleguer Suñé Salvat

El cantaire més gran dels homes en actiu, i un dels qui pensa que la CSM és més que una coral. 87 anys. Nascut a Barcelona, el 1936. Del carrer Olzinelles, de tota la vida. Administratiu. Feliçment casat amb Montserrat Trepat. Pare de família, amb tres fills (Oleguer,...

El río de la Música.

El llibre-guia turística ideal per a les vacances El río de la Música. Del Jazz y Blues al Rock. Desde Memphis a Nueva Orleans. A través del Misisipi. Miquel Jurado. Redbook Ediciones. Ma Non Troppo. Barcelona, 2019. Enquadernació: rústica amb solapes. 240 x 170 mm....

En Pinxo i la música africana.

En Pinxo i la música africana. Llibre musical / Magali Le Huche. - Barcelona: Estrella Polar, 2018.- Col·lecció Llibres de sons; Sèrie En Pinxo Temàtica: Infantil, de 3 a 5 anys Magali Le Huche va néixer a la regió de París l'any 1979. Es va llicenciar en Arts...

L’Escola de Música Segura va obrir les seves portes l’any 1948.

Amb la senyoreta Carme Segura Final de curs anys 1964/65 En aquella època hi havia poques escoles de música al veïnat, i amb la Carme Segura al capdavant, “la senyoreta” pels que la coneixien, es va convertir en un referent de l’època, ensenyant als diferents alumnes...

L’auca dels tres minyons ronseros que no relata la visita dels cantaires de Sant Medir al Santuari de Lluc.

En els primers dies d’abril d’aquell any, el fred, un cop hagué causat algun estrall per la contrada, ja havia entregat els seus dominis a la tebiesa. Dins una de les cases d’un petit poble de l’illa de Mallorca estaven asseguts tres minyons amb les cames sota les...

Festa Major Musical -Coral Sant Medir

Festa Major Musical de la Coral Sant Medir 14, 15 i 16 d’abril de 2023                              X Aniversari del Cicle d’Espectacles Musicals  Cap de setmana de Cantar i Ballar a cor què vols, cor què desitges!  A Coral Sant Medir estem bojos per la música! A més...