Tocar el Cel, l’espectacle

27 novembre 2022 -Auditori del Conservatori del Liceu, Barcelona

Espectacle de la Coral Sant Medir: Cant / Percussió Corporal / Claqué

Fitxa tècnica

-Format de l’espectacle: “The Jukebox Musical”.

El gènere dels musicals jukebox consisteix en tot un seguit de cançons, generalment populars i força conegudes per les audiències i el públic assistent, amb un fil conductor que permet anar enllaçant les unes amb les altres, donant un sentit de continuïtat al conjunt de tot l’espectacle.

El nom li ve en clara al·lusió a aquelles màquines tocadiscsque ompliren els bars, fires i parcs d’atraccions a casa nostra els anys 50 i 60, on hi posaves una moneda i podies triar una cançó d’entre una oferta molt diversa de discs de vinil, amb música pop del moment.

-Storytelling

El mateix autor, Bernat Muñoz (actor, regidor i guionista), explica així el relat de la història:

Tocar el cel”, la idea inicial de què em va parlar el Ramon Beltran, era fer un concert amb un ampli repertori de cançons molt heterogènies, però finalment, i amb aquest concepte, se’m va acudir un guió que explica la història que la societat, tal com la coneixem avui dia, ja no existeix, perquè ens hem carregat el planeta–malauradament anem per aquest camí! –i ens trobem en una societat on no es parla: s’ha prohibit absolutament la paraula, i tota la comunicació es transmet a través de la tecnologia i del pensament.I, evidentment, la poesia, la música i el cant ja no existeixen. Estan prohibits. Tanmateix, hi ha una persona que troba una mena d’informes del passat i redescobreix el que eren la música i la cançó. Li interessa molt. Li agrada molt. Veu que la gent era molt feliç cantant. I decideix recuperar-ho. Però, és clar, aquesta societat l’encotilla d’una manera que no pot fer-ho. I es rebel·la.

Per tant, parlem també una mica de la llibertat, enfront d’aquestes societats totalitaristes que, malauradament, cada cop n’estan apareixent més. I acabem parlant d’això: de lluitar per la llibertat, de lluitar per les coses que ens agraden. I de “tocar el cel” amb aquestes cançons que a la Coral Sant Medir els entusiasma cantar-les.

Fitxa artística

-Director musical: Ramon Beltran

-Direcció de ball, claqué i percussió corporal: Anna Llombart

-Directora de cant: Olga Miracle

– Regidor, fil conductor i mise en scène: Bernat Muñoz

-Percussió: David Faure

-Oboè: Roc Beltran

-Protagonistes: l’Èlia i el Roc, del Grup de Grans de la Coral, amb un elenc de cantaires i ballarins de més de 40 persones en escena

Comentari

La Coral Sant Medir, avui, és molt més que una coral. De fet, és com una gran família de 6 corals: Infantil, Joves, Mares i Pares, Claqué, Percussió Corporal i Adults. Sense oblidar el grup d’Amics de la CSM, que els donen suport i els segueixen en els seus concerts i actuacions amb veritable entusiasme. En Ramon Beltran, el seu director, és un líder treballador i engrescador capaç d’aglutinar i fer col·laborar tots aquests grups de persones d’edats tan diverses i amb maneres de fer tan diferents que són les que enriqueixen el conjunt. I és precisament aquest bon moment d’estat d’ànim col·lectiu allò que els possibilita d’oferir, més enllà dels concerts clàssics de les corals, nous formats que esdevenen un veritable espectacle musical amb registres de cant, música i ball.

Tocar el Cel és, en definitiva, molt més que un concert de cançons. És el nou concepte del gènere dels Musicals de Jukebox, per oferir un espectacle d’una hora i mitja, vibrant i emocionant, enriquit pels llenguatges del cant, l’expressió corporal i el claqué. I, amb aquest pas, del món del cant coral a l’espectacle, del concert al xou, el progrés de la CSM té encara molt camí per créixer i no se li veu el sostre.

Finalment, Tocar el Cel és, també, un homenatge de la Coral Sant Medir a la seva estimada Núria Feliu, amiga amb la qual comparteix tantes complicitats. La Núria,  compromesa com a dona, amb el barri de Sants i amb el país, cantant de jazz que ens va ensenyar el gòspel “Anirem tots cap al Cel” i que adquireix una rellevància especial en ésser interpretada com a darrera cançó que fa de cloenda de l’espectacle.

I ara, després d’aquesta progressió històrica tan positiva de la Coral Sant Medir:

22 gener 1960: 1r Concert documentat. Concert de Nadal al Centre Parroquial de Sant Medir.

13 març 2022: Concert-Espectacle 65è aniversari, “Glòria” de Vivaldi al Palau de la Música, amb participació de tots els grups musicals que configuren la comunitat de la CSM.

27 novembre 2022: Espectacle Jukebox MusicalTocant el Cel”: Auditori del Conservatori del Liceu de Barcelona

la pregunta que em ve al cap és: per quan el Musical? (per quan es cultivarà el gènere del Teatre Musical, amb guió propi i tema musical exclusiu, al més pur estil de Broadway, Piccadilly o el Paral·lel?).

Cesc Valls

Cantaire d’Adults

Tocar el Cel, l’espectacle

27 novembre 2022 -Auditori del Conservatori del Liceu, Barcelona Espectacle de la Coral Sant Medir: Cant / Percussió Corporal / Claqué Fitxa tècnica -Format de l’espectacle: “The Jukebox Musical”. El gènere dels musicals jukebox consisteix en tot un seguit de cançons,...

Mercè Mateu Gascón

L’àvia de la Coral Sant Medir 94 anys. Nascuda a Barcelona, el 1928. Feliçment casada amb en Jaume Gubert. Mare de família, amb dos fills i tres netes. Amiga de la Coral: mare de la Dolors, presidenta entre els anys 2014 i 2022, i del Jaume, secretari actual, i àvia...

Trencadissos d’arena

Anna Pena Miralles NINA DE DRAPDes que ja no hi etsm’he convertit en una nina de drap.Em capbusso per nits sense figuiada per la llum del teu somriure.Estrelles de mar em saluden.Mentre cerco amb ulls borrososalguna cosa que no encerto a trobar.I tot i així em...

La tendresa d’un concert

Aquest passat mes de juliol, després d’una pandèmia desoladora de més de dos anys, i de no poder escoltar un concert, finalment al Teatre del Centre Cívic de Sant Vicenç de Montalt vàrem poder gaudir de la música i el cant de la Coral de Sant Medir, del barri de Sants...

IMMA JEREMIAS PUIG

A casa seva SopranoNascuda el 1947 L’Imma em rep a casa seva, al barri de Bellvitge,on ella ha estat molt implicada en totes les lluites socials i laborals. Una persona serena, discreta, darrere la qual hi descobreixo un univers d’experiències, coneixement i una...

De lo viatge que los Blauets de lo Santuari de Lluch feren a lo lloc de Sants, e de la immillorable acollida que allà els oferiren les gents de la ciutat.

Ab tant, tots ells partiren dos jorns passats lo dit, ço és dia XXI d’aquell mateix mes. E ho feren  prop de l’hora del migdia des de lo port de la Ciutat Fidel d’Alcúdia, al nord de l’illa major de les Gimnèsies. E navegaren durant les hores a bord d’una gran...

El meu pas per Idol Kids

En primera persona Laia Soler Hola, soc la Laia i explicaré una mica la meva experiència a Idol Kids, com va anar tot i com ho vaig viure jo. Bé, per començar em vaig presentar al càsting. El primer va ser online i després vaig haver d’anar a fer un segon càsting a un...

Entrevistem a Bernat Muñoz

En Bernat Muñoz és actor de teatre, de cinema i de televisió. Ha treballat sota la direcció de Joel Joan, Toni Albà i Ventura Pons, entre molts d’altres. Ha treballat en sèries com ara Nit i Dia, Cites o La Riera. També ha dirigit més de 15 obres de teatre entre el...

Entrevistem Olga Miracle

Soprano solista, professora de cant i tècnica vocal, i adjunta a direcció de la Coral Sant Medir En el Saló de Cent Fem l’entrevista a la Sala Vivit, un dels espais de treball de l’Olga però també el seu indret de creació i un lloc on ofereix formació i concerts de...

Montserrat Garcia Rodrigo

Neix a Barcelona l'any 1941 Cantaire de la Coral Sant Medir d'ençà que tenia quinze anys Aprofitem la trobada de la Coral al parc de Belloch a Cardedeu per conversar distesament, assegudes en un banc dels jardins d’aquest lloc magnífic, amb la Montserrat Garcia, una...