Festa Major Musical -Coral Sant Medir

Festa Major Musical de la Coral Sant Medir 14, 15 i 16 d’abril de 2023                             

X Aniversari del Cicle d’Espectacles Musicals

 Cap de setmana de Cantar i Ballar a cor què vols, cor què desitges!

 A Coral Sant Medir estem bojos per la música!

A més de cantar, a nosaltres com a Coral també ens agrada descobrir, conèixer i gaudir tot tipus de música. És per això que, cada any, la CSM organitza un Cicle d’Espectacles on la Coral no hi canta, sinó que gaudeix del plaer d’escoltar i aprendre de com ho fan els altres.

Al llarg de tots aquests anys, el Cicle d’Espectacles s’ha caracteritzat per mantenir-se volgudament obert a tot tipus d’estils i formats musicals: vocal, des de la música monòdica a la polifònica, i més enllà del cant coral també la instrumental, acollint i promovent la música filharmònica i de cambra. Sempre, però, amb la condició d’assolir un alt nivell musical i artístic.

Organitzar el Cicle d’Espectacles també és per a la CSM una manera d’aportar un conjunt de productes musicals de qualitat al barri de la Bordeta (i Sants en general), amb el qual ens uneixen vincles d’identitat i de bon veïnatge.

Enguany, com que s’escau que ja és el desè aniversari, calia celebrar-ho d’una manera força especial. És per tot això, i coincidint amb Sant Jordi, que parlem de la Festa Major Musical.

I s’ha volgut pouar de les aigües fondes dels inicis: de la cançó i els balls populars. De les del nostre país (coincidint amb la celebració del centenari de l’obra del cançoner popular de Catalunya), de les danses tradicionals, de la sardana, i de les d’arreu del món (del soul, del pop, del blues i del bluegrass). Sense oblidar la música de cantautor. I el cant coral: la nostra raó de ser.

Així doncs, l’agenda d’activitats proposades enguany no podia ser més variada, engrescadora i curulla d’emocions compartides:

Divendres, 14 d’abril de 2023, a l’Església de Sant Medir: tot va començar al capvespre –en s’hora baixa com diuen a Ses Illes (Balears, les nostres)–, ens vam retrobar a l’Església de Sant Medir per al Taller de cantar: en ocasió del Centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya a càrrec de Jaume Ayats, músic i investigador, que ens va encisar amb la seva xerrada, alhora que, participant en el taller, ens va fer aprendre i comprendre l’estil de cantar a veus de les terres catalanes. (vegeu vídeo)

Dissabte, 15 d’abril de 2023, dia complet: d’11:30 h a 14 h del matí, la Festa es va portar al barri i físicament ens vam traslladar tots al bell cor de Sants, a la rambla de Sants, amb cançons, música i vermut.      

Per començar música pop, que amb els seus pupurris anys 70 ens van fer sentir gelosos amb les veus de les nostres estimades Mireia Díaz, Alba Palouzié i Judit Príncep, magistralment acompanyades al teclat per en Ramon Beltran. (vegeu vídeo)

Tot seguit, ens vam commoure amb la música blues que, com tothom sap, és la música amb ànima dels negres del Mississipí. Amb Poyo Moya al teclat, que inicialment estava anunciat d’actuar en duet amb el virtuós Freddy Armónica, però una indisposició de salut va obligar a substituir-lo en el darrer moment pel combo format per Sweet Marta, que ens va meravellar amb la seva veu i la seva harmònica, i en Johnny Big Stone, que va aportar veu, baix elèctric i les típiques improvisacions de jazz. (vegeu vídeo)

Des d’aquí desitgem una ràpida recuperació al bon amic Freddy!

I en acabat, vam vibrar amb l’alegria que transmet la música bluegrass, que ens va regalar el grup Newgrass Republic, amb Toni a la guitarra i veu, Joan Manel, a la mandolina i veu, Albert a l’harmònica i veu, Paco al contrabaix i Txus al dobro (o guitarra ressonadora). Van comentar que, aquell dia, els va mancar el banjo… (vegeu vídeo)

A la tarda, a l’Església de Sant Medir, estava anunciat “A capella en femení”, concert del Cor Voxalba, dirigit per Elisenda Carrasco, que ens va meravellar pel seu gran nivell coral i interpretatiu. Especialment destacaríem dues de les interpretacions del seu repertori: l’Ave Maria inicial, que van interpretar des del fons de l’església, abans de presentar-se al públic, de manera que els assistents les podíem sentir sense veure-les físicament, aconseguint així centrar l’atenció de l’auditori, amb un cop d’efecte sense comptar amb la seva presència visual, i l’himne dedicat a tota la força d’una dona, Juana Azurdui, guerrillera del Perú. (vegeu vídeo)

Diumenge 16 al matí, a la placeta de Sant Medir, vam gaudir ballant a cor què vols, cor què desitges, amb el Taller de Ball Folk i Danses Tradicionals amb en Joan Codina, conegut i bon amic de la casa (Cant de la Sibil·la amb Olga Miracle, entre altres coses) acompanyat per l’acordionista Pol Aumedes.(vegeu vídeo)

I ja, com a cloenda, diumenge a la tarda, a l’Església de Sant Medir, ens va delectar el cantautor de la Bordeta Francesc Mir, amb un recital en complicitat de les seves cançons dedicat als amics de la Coral Sant Medir. Voldríem ressaltar aquí una de les seves cançons, que es diu Cançons d’infants i que explica amb saviesa el valor de d’aquestes cançons de forta tradició i arrelament popular dels Països Catalans que ens han ensenyat, generalment a casa de ben petits, les nostres mares i les nostres àvies, abans que no aprenguem encara ni a llegir ni a escriure… que les guardem a l’arxiu de la memòria i, després que passa molt i molt de temps, les tornem a ensenyar a les noves generacions dels nostres fills i als nostres nets. Son aquelles cançons tan senzilles però tan bàsiques i potents en el més pregon de la nostra ànima que malgrat l’Alzheimer les seguim recordant per sempre més! Formen part de la banda sonora de la nostra vida, i per tradició cultural són els cants més cantats que portem al fons del nostre fons. I que ens identifiquen als Països Catalans com un sol poble. (vegeu vídeo)

I aquesta reflexió d’en Francesc Mir enllaça amb l’esperit del Cançoner Popular que ens explicava en Jaume Ayats el primer dia. Aquest és el missatge que omple de sentit la Festa Major Musical de la Coral Sant Medir 2023.

Vet aquí que han estat tres dies ben plens d’emocions i de Festa non stop:

hem viscut intensament en complicitat: bojos, encisats, gelosos, commoguts i meravellats, alegres i engrescats, és a dir feliços… compartint col·lectivament a plaer tots aquests sentiments i la joia de la música.

Cesc Valls

Cantaire del Cor d’Adults

Viatge a Múnic

ÈXIT ESCLATANT, MALGRAT LA CLIMATOLOGIA Vam aprendre amb la pandèmia que res atura la Coral Sant Medir. Aplicat al viatge a Múnic cal parlar que quasi res atura la Coral... del tot. La nevada més gran i les temperatures més baixes del segle (XXI) van condicionar-nos...

Entrevistem Ramon Beltran

1a Part: Viure la Música amb Ramon Beltran Arellano Director de Coral Sant Medir 50 anys. Nascut a Barcelona, el 1973. Professor de música, pianista i director de corals des de 1997. Feliçment casat amb Asel·la Viñas, pedagoga de formació, amb qui formen un equip...

Finestra al barri -Reflexions

Inauguració d'un tanatori al barri de Sants El passat dia 13 de juliol, es va inaugurar el Tanatori de Sants, per tant, ja s'ha posat en marxa. Fa com un any que ho vam saber i uns quants veïns i algunes associacions ens vam començar a reunir i a queixar-nos perquè no...

Entrevistem l’Oleguer Suñé Salvat

El cantaire més gran dels homes en actiu, i un dels qui pensa que la CSM és més que una coral. 87 anys. Nascut a Barcelona, el 1936. Del carrer Olzinelles, de tota la vida. Administratiu. Feliçment casat amb Montserrat Trepat. Pare de família, amb tres fills (Oleguer,...

El río de la Música.

El llibre-guia turística ideal per a les vacances El río de la Música. Del Jazz y Blues al Rock. Desde Memphis a Nueva Orleans. A través del Misisipi. Miquel Jurado. Redbook Ediciones. Ma Non Troppo. Barcelona, 2019. Enquadernació: rústica amb solapes. 240 x 170 mm....

En Pinxo i la música africana.

En Pinxo i la música africana. Llibre musical / Magali Le Huche. - Barcelona: Estrella Polar, 2018.- Col·lecció Llibres de sons; Sèrie En Pinxo Temàtica: Infantil, de 3 a 5 anys Magali Le Huche va néixer a la regió de París l'any 1979. Es va llicenciar en Arts...

L’Escola de Música Segura va obrir les seves portes l’any 1948.

Amb la senyoreta Carme Segura Final de curs anys 1964/65 En aquella època hi havia poques escoles de música al veïnat, i amb la Carme Segura al capdavant, “la senyoreta” pels que la coneixien, es va convertir en un referent de l’època, ensenyant als diferents alumnes...

L’auca dels tres minyons ronseros que no relata la visita dels cantaires de Sant Medir al Santuari de Lluc.

En els primers dies d’abril d’aquell any, el fred, un cop hagué causat algun estrall per la contrada, ja havia entregat els seus dominis a la tebiesa. Dins una de les cases d’un petit poble de l’illa de Mallorca estaven asseguts tres minyons amb les cames sota les...

Festa Major Musical -Coral Sant Medir

Festa Major Musical de la Coral Sant Medir 14, 15 i 16 d’abril de 2023                              X Aniversari del Cicle d’Espectacles Musicals  Cap de setmana de Cantar i Ballar a cor què vols, cor què desitges!  A Coral Sant Medir estem bojos per la música! A més...