EL RELLOTGE DE CAN BATLLÓ
A finals d’abril d’enguany es va inaugurar el rellotge de Can Batlló. Aquest rellotge està situat a l’entrada de l’antiga fàbrica per la Bordeta. Podem imaginar la quantitat de treballadores a qui els va marcar l’hora d’entrada a la feina durant molts anys.
Ja fa un temps hi va haver veïns interessats en la recuperació d’aquest rellotge. En concret l’Associació Espai Veïnal i Comunitari Autogestionat de Can Batlló, que són els responsables de la recuperació de molts dels espais del recinte de la fàbrica, cosa que fan com a equip de recuperació de forma gratuïta, i són els que han tirat endavant aquesta restauració.
L’Associació Espai Veïnal i Comunitari Autogestionat de Can Batlló realitza tot tipus d’activitats a les naus que té concedides per l’Ajuntament: circ, teatre, biblioteca, taller d’arts, Cooperativa La Garrofera, Cooperativa d’alimentació ecològica i de proximitat, Escola Arcàdia, sevillanes, club de ping-pong, concerts solidaris, La Nau espai per a famílies i bebès i una llarga llista d’activitats que no l’acabem. Des del juny de 2011 s’està rehabilitant l’imprescindible, transformant les naus cedides, posant aigua, llum, banys, sanejament, pintura, seguretat dels espais, accessibilitat. Totes aquestes feines es fan amb treball voluntari i comunitari: aquí ningú cobra.
L’Ajuntament, per part seva, ha fet la rehabilitació integral de la cantina, que també està cedida a l’Associació. Encara falta, però, la rehabilitació integral de les naus, que ja estan plenes de vida i de projectes: eficiència energètica, espais habilitats per a tot tipus de persones, sostres, baixants… També falta per rehabilitar el bloc que dona a la Gran Via, que està completament abandonat i inclús ha sofert un foc no fa masses dies.
També la nostra Associació rehabilita elements com ara aquest rellotge centenari. Toni Piñeiro, membre de l’associació, va organitzar l’acte i va fer la presentació d’aquest procés de recuperació. El Sr. Joan Molina, també de l’associació i mestre rellotger, ha sigut qui ha investigat sobre la procedència del rellotge i qui ha aconseguit arreglar-ho.
Ens explica el Sr. Molina: “Això no deixa de ser aquell tic-tac que va començar ja fa anys al carrer Constitució amb el símil de la lluita perquè s’obrís tot Can Batlló”.
Si fem una mica d’història, pel que ha pogut conèixer el Sr. Molina, aquest rellotge va ser presentat a l’Exposició de Barcelona de 1929, on va rebre la Medalla d’Or per ben fet i per la maquinària. Tenim referències que la fàbrica va fer rellotges com aquest per a Anglaterra, França i Rússia i que estava a Leipzig, a la Selva Negra d’Alemanya. A més, pels full de feina es va poder esbrinar la data aproximada i sembla que aquest data de 1912.
En Joan Molina va acabar amb el poema següent:
Al recinte de Can Batlló,
on el temps dansa i se’n va,
un rellotge marca el compàs,
el tic tac,
d’un afecte que sempre hi serà.
Amb efecte, a cada batec,
Tic tac.
L’Associació veïnal ens uneix
Teixim somnis compartits
Tic tac.
Sota el recinte que mai més
Es tancarà.
Tempus fugit! xiuxiueja el vent.
Tic tac
Mentre rialles omplen l’aire.
A cada trobada,
un moment,
una abraçada que mai no es desfarà.
Tic tac.
Així, en aquest recinte estimat,
l’afecte brolla sense parar.
A cada cantonada un batec,
Un tic tac.
A cada cor, una llar.
I és per això que mai més et deixarem
I seguirem donant-te la corda
I al teu estimat cor.
Ens donarà les teves hores
en entrar.
Tic tac.
No podem per més que sentir-nos orgullosos d’aquests espais per al barri, de la tasca de l’Associació Espai Veïnal i Comunitari Autogestionat de Can Batlló i molt especialment per la feina del Sr. Joan Molina, mestre rellotger, que és qui ens ha permès ara gaudir d’aquesta obra d’art i recuperar part de la història de la Bordeta.
Cristina Crespo Ruiz
Rosa Vidiella i Badell
Maig de 2025